Elke morgen geven onze bonte melkgeiten, Geke, Millie en Mollie, een paar liter heerlijke verse melk. Deze melk wordt onder hygiënische omstandigheden verwerkt en meteen gekoeld. Daardoor blijft de smaak lekker en neutraal. Geitenmelk kan smaken en geuren uit de omgeving aannemen en daarom is goede hygiëne en voeding erg belangrijk. Dat is een voorwaarde voor een smakelijke, gezonde, hypoallergene melk.

Als de geiten zijn gemolken, mogen de jonge geitjes naar hun moeders en zorgen zij de rest van de dag voor het melken. Ze slapen ’s nachts in hun eigen hokje en overdag zijn ze in de wei.

Geitenmelk heeft een andere samenstelling dan koeienmelk en wordt daardoor beter opgenomen door andere dieren en door de mens. Geitenmelk is zeer geschikt voor zieken en voor mensen met allergieën.

Van de melk maken wij kefir door kefircultuur toe te voegen. De korrels fermenteren de melk tot een lichtzure drank, die rijk is aan goede bacteriën. De kefir is de ene keer wat zuurder dan de andere keer. Dit komt omdat kefirkorrels tijdens het fermenteren groeien, onder invloed van temperatuur en aanwezige voeding. De verhouding met de melk moet ongeveer gelijk blijven om dezelfde zuurgraad te behouden.

Als kefir enige tijd in de koeling staat, kan zich wei vormen. Door te schudden zal de kefir weer egaal wit worden. Je kunt de wei er ook af gieten; dan wordt de kefir dikker en iets minder zuur.

Kefir en verse melk zijn in het winkeltje te koop, en het handigst vers te bestellen door even te appen: 06 14760947